Örnek Ansys Workbench Analizleri - 1 (Resimli Anlatım)


Bitirme projem olan Monoray Vinç Tasarımını hazırlarken kullandığım Ansys Workbench yazılımı ile çok zahmetler çekmiştim. Türkçe kaynak eksikliği, yaptığım hatanın saatler sonra analizin bitmesi ile anlamam gibi birçok zorluklar şuan geride kaldı fakat sizlere biraz olsun kolaylık sağlayabilmesi amacıyla yaptığım çalışmaları resimli olarak burada anlatacağım. Tabi ki bu anlatımlar Ansys Workbench yazılımını çok iyi bilen birisi değil, giriş seviye bilen benim tarafımdan yapılacak. Bu nedenle Ansys Workbench ile yeni tanışanlar için iyi bir kaynak, çoktan beri bu yazılım ile haşır neşir olanlar için basit bir yazı olacaktır deyip ilk anlatımımızı yapalım.

Bu yazıda Monoray vinç elemanlarından olan Halat Makarasının analizini yapacağız. Yapacağımız analizin türü “Static Structural“. Burada halat makarası yapıyor olmam sadece halat makarası analizi yapacak olanların işine yarayacağı anlamına gelmiyor tabiki. Burada yapılan işlemlerden hareketle birçok benzer analizler yapılabilir.

Ansys Workbench yazılımı açılarak sol taraftaki “Toolbox” alanından “Statik Structural” analiz seçeneği mouse sol tuş ile basılı tutulup “Project Schematic” alanına bırakılır.



Açılan yeni analiz adımlarından “Engineerin Data” seçeneğine sağ tıklayıp “Edit” seçeneği ile malzeme ayarlarına girilir.



Açılan pencerede “Properties of Outline Row” alanındaki malzeme özellikleri belirlediğimiz malzeme için tekrar düzenlenir.


“Engineerin Data” penceresi kapatıldıktan sonra “Geometri” adımına sağ tıklanıp “Import Geometry” seçeneğinden “Browse”a tıklanıp Solidworks yazılımında çizilen üç boyutlu halat makarası dosyası seçilir.
Not : Çizimler Ansys yazılımında yapılmak yerine Solidworks ile yapılmıştır. Hem daha pratik hem daha sağlıklı olması için tavsiye ederim. Ayrıca resimde de görüldüğü üzere çizimleri “x_t” uzantısı ile kaydedip kullandım. Çünkü Ansys bu uzantıyı daha rahat tanıyor ve dosya boyutu da küçük oluyor. Bu uzantıda Solidworks ile verilen parça ilişkileri kaydedilmiyor buna dikkat etmek gerekir, zaten ben parçaya ait tüm özellikleri Ansys üzerinden girilmesi taraftarıyım, diğer türlü ilişkiler algılanamıyor veya başka sıkıntılar çıkarıyor.


Halat makarası çizimi import edildikten sonra tekrar “Geometry” basamağına sağ tıklanıp “Edit Geometry” seçeneği seçilir.


Açılan pencerede “Sketching” sekmesinden halatın, halat makarasına uyguladığı kuvvetin iz düşüm alanı çizilir. İz düşüm alanı 11 mm * 242,4 mm olarak çizildi.
Not : Bu değerler projemdeki kullandığım halata bağlı olarak standart tablodan okundu.


Çizilen iz düşüm açıkken iken “Extrude” komutu seçilir. Açılan sol alttaki komut ayarlarından “Operation” kısmındaki “Imprint Faces” seçeneği seçilerek çizim geometri üzerine uygulanır. Son olarak “Generate” komutu ile değişiklikler uygulanarak pencere kapatılır.



“Model” adımına sağ tıklanıp “Edit” seçeneğine girilir. Açılan pencerede “Mesh” yazısına tıklanıp sol altta açılan seçeneklerden “Relevance Center” da bulunan “Fine” seçilir. Bunun işlem mesh kalitesinin daha iyi olması ve sonuç olarak analizin daha sağlık olmasını sağlayacaktır.


Geometriye sınır şartların uygulanması için “Static Structural”a sağ tıklanıp “Cylindrical Support” seçilir. Daha sonra rulmanların halat makarası ile temas ettiği alanlar seçilerek “Apply” edilir. Bu seçenek ile rulmanların halat makarasına uyguladığı tepki kuvvetini belirlenir.



Diğer bir sınır şartta halatın uyguladığı kuvvettir. Bu kuvvet yine aynı basamaklarda bulunan “Remote Force” ile sağlanır. “Imprınt Faces” komutu ile uygulanan halat temas yüzeyleri seçilerek onaylanır. Ardından “Define By” seçeneğinden “Components” seçilir. Kuvvet büyüklüğü olarak 24525 N girilerek sınır şart işlemleri tamamlanır.



Analiz sonucu olarak elde etmek istediğimiz verileri seçmek için “Solution” basamağına tıklayıp yukarıdan “Deformation” altındaki “Total” ve “Stress” altındaki “Equivalent (von-Mises)” seçenekleri seçilerek “Solution” basamağına eklenir.



Son olarak yukarıda bulunan “Solve” butonu ile analiz çözüm işlemi başlatılır.


Deformasyon miktarı olarak maksimum 0,0065944 mm deplasman yaptığı görülmektedir. Bu değer ihmal edilebilecek kadar küçüktür.


Halat makarasında meydana gelen maksimum eş değer gerilme miktarı 26,05 MPa olarak bulunmuştur. Bu değer halat makarasında kullanılacak olan malzemenin rahatlıkla taşıyabileceği bir gerilme büyüklüğüdür.



1 Yorumlar

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski